Kuchnia dietetyczna – zdrowe gotowanie dla każdego

Kuchnia dietetyczna nie musi być ani droga, ani czasochłonna. Do wyboru mamy mnóstwo przepisów, możliwości ich modyfikacji wedle własnych potrzeb. Coraz częściej również ci, których tryb życia i praca nie pozwalają na codzienne gotowanie, mają szeroki wybór gotowych posiłków i produktów, które są zdrowe i niskokaloryczne.

Kuchnia dietetyczna – od czego zacząć?

Na pewno nie warto w pierwszej kolejności rzucać się na radykalną dietę. Gwałtowne zmiany w codziennym jadłospisie owocują rozregulowaniem gospodarki całego organizmu, co zwykle kończy się większymi problemami, nie tylko po stronie układu pokarmowego. Codzienny jadłospis powinien być zdrowy i racjonalny. Najlepszym pomysłem jest przeanalizowanie dotychczasowych nawyków żywieniowych, a następnie ich zmiana, ale na stałe.

Kuchnia dietetyczna nie musi wiązać się z gotowaniem, które ma przynosić korzyść, chociażby w postaci odchudzania. O zdrowym jedzeniu coraz częściej myślą osoby, które chcą utrzymać aktualną masę ciała bądź poprawić kondycję, dostarczając do organizmu wartościowe składniki.

Z dietetykiem lub samodzielnie

Do zdrowego gotowania może być potrzebna wiedza i umiejętności. Jeśli idziemy w kierunku osiągania konkretnych celów, jak odchudzanie czy wspomożenie na etapie podejmowania aktywności fizycznej, warto skorzystać z pomocy profesjonalistów. Kuchnia dietetyczna może wymagać konsultacji z doświadczonym dietetykiem, który na podstawie wielu parametrów, ale i naszych preferencji żywieniowych, ułoży stosowny jadłospis.

Samodzielne gotowanie także jest możliwe, o ile mamy na myśli „zwyczajny” jadłospis. Wystarczy z codziennej diety wykluczyć tłuste i ciężkostrawne potrawy, przetworzone produkty, słodzone i gazowane napoje, niezdrowe przekąski oraz fast foody. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu wybiera się pieczenie lub gotowanie na parze. Wbrew pozorom nie są to czynności na tyle czasochłonne, by nie móc sobie na nie pozwolić. W trakcie gotowania można przecież wykonywać inne czynności!

Dla osób o nieregularnym trybie życia

Jak kuchnia dietetyczna wpisuje się w potrzeby osób, które pracują w nieregularnych godzinach lub często podróżują i nie mogą sobie pozwolić na codzienne gotowanie? W takim wypadku warto rozważyć opcję posiłków dostarczanych na zamówienie. Alternatywą jest zaplanowanie z góry jadłospisu na cały tydzień, wraz z gotowaniem w dni wolne, ale porcji, które posłużą na 2-3 dni jedzenia.

Podczas wyjazdów najczęściej korzystamy z tego, co oferują stacje benzynowe czy przydrożne bary. To zdecydowanie lepsza opcja niż wizyty w fast foodach, które poza szybkością przygotowania posiłków, nie oferują niczego więcej. Na szczęście dziś można nawet na stacjach benzynowych wybierać pośród znacznie zdrowszych produktów, jak chociażby sałatki, warzywne przekąski, owoce czy świeże kanapki.

Kuchnia dietetyczna to doskonały sposób na zachowanie zdrowia na długi czas. I wbrew pozorom nie musi wiązać się z typową dietą, na którą wcale nie mamy ochoty. Kilka zmian i gotowe!

Ocena

About the author

Ania Czarska

View all posts

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge